Εμφυτεύματα Δοντιών

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πιο σύγχρονη και άρτια λύση της αντικατάστασης των χαμένων δοντιών, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν πλήρως ένα δόντι, χωρίς να διαφοροποιείται η εικόνα τους από τα φυσικά δόντια αλλά και χωρίς να υπάρχει καμία λειτουργική διαφοροποίηση για τον άνθρωπο που τα φέρει, ο οποίος μπορεί να μασήσει, να μιλήσει, να χαμογελάσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι στηρίγματα ριζόμορφα από τιτάνιο ή ζιρκόνιο, τα οποία τοποθετούνται στην άνω ή στην κάτω γνάθο, όπου υπάρχει κενό δοντιού, και αντικαθιστούν τις ρίζες τους. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ουσιαστικά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούν οι προσθετικές αποκαταστάσεις που θα επιλεγούν από τον οδοντίατρο σε συνεργασία με τον ασθενή, όπως στεφάνες, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες.

Η αποκατάσταση των χαμένων δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα αποτελεί την πιο ιδανική λύση για τα καλύτερα δυνατά δόντια μετά τα φυσικά.

Dental implant

Συχνές Ερωτήσεις

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δεχθούν οδοντικά εμφυτεύματα με επιτυχία. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως πολύ κακή στοματική υγιεινή, κάπνισμα, σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως αρρύθμιστος διαβήτης, είναι παράγοντες που αποθαρρύνουν τον γιατρό από μία τέτοια λύση.

Ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας είναι και η μη ύπαρξη «αρκετού» οστού για να μπορέσει να γίνει η εμφύτευση. Σε κάθε περίπτωση για να αποφασιστεί η οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να προηγηθεί ακτινογραφία ή ακόμη και αξονική τομογραφία σε πιο σύνθετα περιστατικά.

Η πρωταρχική μέριμνα του γιατρού, πριν από οποιαδήποτε θεραπεία αποκατάστασης, είναι να προετοιμάσει το στόμα ώστε να είναι απολύτως υγιές. Αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για τυχόν άλλου τύπου προβλήματα (ουλίτιδα, σφραγίσματα, κ.ά.), ή αφού υπερκεραστούν τυχόν προβλήματα, όπως απώλεια οστού με θεραπεία με μοσχεύματα και το στόμα είναι έτοιμο να δεχτεί την όλη διαδικασία, θα προχωρήσει στα δύο βασικά στάδια αντικατάστασης:

  • Στο πρώτο στάδιο γίνεται η τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οστό της γνάθου και στη συνέχεια καλύπτεται με τα ούλα. Το εμφύτευμα παραμένει για 12 με 18 εβδομάδες ώστε να ενωθεί πλήρως με το οστό, να γίνει δηλαδή η «οστεοενσωμάτωση»
  • Μόλις περάσει ο απαραίτητος χρόνος και έχει επιτευχθεί η οστεοενσωμάτωση, ο εξειδικευμένος οδοντίατρος αποκαλύπτει το εμφύτευμα με μία πολύ μικρή τομή στα ούλα και παίρνει αποτύπωμα για να κατασκευαστεί το τελευταίο τμήμα της αποκατάστασης –στεφάνη, γέφυρα, οδοντοστοιχία –από τον συνεργαζόμενο τεχνίτη.
  • Έπειτα από μία εβδομάδα περίπου μετά από την αποστολή του αποτυπώματος στον οδοντοτεχνίτη, το «δόντι» προς αντικατάσταση είναι έτοιμο για τοποθέτηση πάνω στο εμφύτευμα. Στην περίπτωση όπου τοποθετηθεί οδοντοστοιχία, τότε χρειάζονται περισσότερες από μία επισκέψεις.

Η διαδικασία της τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να είναι χρονοβόρα αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε επίπονη, ούτε δύσκολη για τον ασθενή.

Έπειτα από τον αρχικό καθαρισμό και τυχόν εργασίες αποκατάστασης της υγιεινής του στόματος, ο ασθενής κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας δε νιώθει πόνο, ούτε δυσφορία. Τις δύο πρώτες ημέρες τοποθέτησης του εμφυτεύματος ενδέχεται σε κάποιους ασθενείς να υπάρχει κάποια μικρή ενόχληση, η οποία υποχωρεί εντελώς το χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Σε σύνθετα περιστατικά, όπου χρειάζεται να προηγηθεί τοποθέτηση μοσχεύματος οστού, μπορεί να υπάρχει μικρό οίδημα που συνοδεύεται από πρήξιμο, αλλά όχι πόνος. Στην περίπτωση αυτή συνταγογραφούνται αντιφλεγμονώδη και εάν κριθεί αναγκαίο και αντιβιοτικά.

Η πολυετής κλινική εμπειρία στον κλάδο της οδοντιατρικής αλλά και στην ορθοπαιδική, όπου τα εμφυτεύματα τιτανίου χρησιμοποιούνται επί μακρόν με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, εξασφαλίζουν σε γιατρό και ασθενή ότι το τιτάνιο είναι απολύτως ανεκτό από τον οργανισμό ως βιο-συμβατό με το οστό υλικό. Τα ποσοστά επιτυχίας αντικατάστασης δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο ανέρχονται στο 95% και στην κάτω γνάθο αγγίζουν το 98% για δέκα χρόνια χρήσης στην στοματική κοιλότητα.

Είναι υποχρέωση του οδοντίατρου να ενημερώσει σωστά τον ασθενή για τις δυνατότητες των εμφυτευμάτων έτσι ώστε να μην οδηγείται σε λανθασμένες εντυπώσεις περί απόρριψής τους και άρα σε λανθασμένες αποφάσεις.

Ο ασθενής, αφού εξεταστεί λεπτομερώς με πλήρη κλινικό και οδοντιατρικό έλεγχο από εμφυτευματολόγο, πρέπει να ενημερωθεί σωστά για όλες τις θεραπευτικές του επιλογές, ώστε να επιλέξει τη θεραπεία που πραγματικά του ταιριάζει και προτιμά.

Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε θεραπεία ενέχει έστω και ένα μικρό ποσοστό αποτυχίας, ωστόσο στην περίπτωση της αντικατάστασης χαμένων δοντιών εάν ο ασθενής είναι υγιής, με καλή στοματική υγεία και μη καπνιστής και ο οδοντίατρος εξειδικευμένος στο αντικείμενο της εμφυτευματολογίας, τότε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Εάν ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού, με καθημερινή στοματική φροντίδα, οδοντιατρικούς καθαρισμούς στο χρόνο που ορίζει ο γιατρός και διακοπή καπνίσματος, δεν τίθεται κανένα θέμα απόρριψης του εμφυτεύματος ή μη λειτουργικής χρήσης του.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 30 χρόνια. Για να συμβεί αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να τηρεί πιστά όλους τους κανόνες καλής στοματικής υγιεινής και ο εμφυτευματολόγος να έχει χαράξει ένα σωστό σχέδιο θεραπείας.

Οι επι-εμφυτευματικές αποκαταστάσεις, τα πρόσθετα τεχνητά «δόντια» που μπαίνουν πάνω από το εμφύτευμα, όπως οι στεφάνες, οι γέφυρες και οι οδοντοστοιχίες είναι φυσικό να χρειάζονται αντικατάσταση έπειτα από κάποια χρόνια χρήσης. Ο χρόνος αντικατάστασής τους εξαρτάται από τα υλικά με τα οποία έχουν φτιαχτεί.

Συνήθως οι στεφάνες αντικαθίστανται στην περίπτωση που σπάσει ή φθαρεί η πορσελάνη. Οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται γέμισμα ή επιδιόρθωση κάθε δύο με πέντε χρόνια. Τα εμφυτεύματα, όπως και τα φυσικά δόντια, χάνουν 0,1 χιλιοστό οστό κάθε χρόνο εξαιτίας φυσιολογικής αναδόμησης.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται την ίδια φροντίδα με αυτή των φυσικών δοντιών: Καλή στοματική υγιεινή καθημερινά με σωστό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα. Επίσης, συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος και η εξάμηνη παρακολούθηση από οδοντίατρο για καθαρισμό.

Implant -I-before_site
Implant-I-after1_site
Implant-I-after2_site

Στοιχεία Επικοινωνίας

Υψηλάντου 20, Αθήνα, 106 76

Facebook

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: (#200) Provide valid app ID
Type: OAuthException

Ενημέρωση για CoVid 19

Ενημέρωση και για τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε λάβει για τον Covid-19.