Αθλητικοί Νάρθηκες

Οι αθλητικοί νάρθηκες είναι κινητές ελαστικές συσκευές που εφαρμόζονται πάνω στα δόντια και προστατεύουν τα δόντια, τα ούλα αλλά και τις γνάθους –άνω και κάτω – των αθλούμενων από τυχόν τραυματισμούς –κατάγματα, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουν τη στοματική κοιλότητα είναι ότι αμβλύνουν τις δυνάμεις που ασκούνται στην κάτω γνάθο ή στην άρθρωση της κάτω γνάθου αλλά και σε όλο το κρανίο, κατά τη στιγμή ενός χτυπήματος ή μίας πτώσης. Ως αποτέλεσμα, οι κακώσεις μειώνονται σημαντικά τόσο στα οστά όσο και στα μαλακά μόρια αλλά και στον εγκέφαλο. Οι αθλητικοί νάρθηκες διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

mouthguard simple.2Πρόκειται για προ-σχηματισμένους νάρθηκες, έτοιμοι να φορεθούν, οι οποίοι ωστόσο δεν επιδέχονται καμία προσαρμογή, ωστόσο αποτελούν την πιο οικονομική επιλογή. Υπάρχουν στο εμπόριο σε ένα μέγεθος και φυσικά εξαιτίας αυτού δεν εφαρμόζουν καλά, ενώ ελλοχεύει επιπλέον ο κίνδυνος κατάποσης από τον άνθρωπο που τους εφαρμόζει. Οι προκατασκευασμένοι αθλητικοί νάρθηκες είναι ογκώδεις και για αυτό προκαλούν τάση για εμετό, δυσχεραίνουν την ομιλία και την αναπνοή, καθώς για να συγκρατηθούν στη θέση τους χρειάζεται ο αθλούμενος να τους δαγκώνει συνεχώς.

prefabricated mouthguardΠρόκειται για προ-κατασκευασμένους νάρθηκες, οι οποίοι πριν την εφαρμογή θα πρέπει να βράσουν σε νερό και να διαμορφωθούν στο στόμα αμέσως μετά. Οι μερικώς προσαρμοζόμενοι αθλητικοί νάρθηκες εξαιτίας του θερμοπλαστικού υλικού τους προσαρμόζονται σχετικά στο στόμα και φυσικά δεν μπορούν να προσφέρουν την άνεση και την αποτελεσματικότητα που θα είχαν εάν εφάρμοζαν τέλεια, όπως πρέπει. Πρόκειται για σχετικά οικονομική λύση και «πρόχειρη», η οποία ενέχει περίπου τους ίδιους κινδύνους με αυτούς των προστατευτικών, προ-σχηματισμένων ναρθήκων.

custom mouthguardΚατασκευάζονται από οδοντίατρο ώστε να προσαρμόζονται και να εφαρμόζουν τέλεια στο στόμα του ανθρώπου που τους φορά. Ο οδοντίατρος με τη βοήθεια εκμαγείου του στόματος του ανθρώπου που θα φορά τον νάρθηκα, και με την τεχνική υποστήριξη εξειδικευμένου οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, φτιάχνει εξατομικευμένους οδοντιατρικούς αθλητικούς νάρθηκες από θερμοπλαστικό υλικό, που διαμορφώνονται με πρεσάρισμα σε κενό, πάνω στο εκμαγείο της άνω γνάθου.

Οι εξατομικευμένοι οδοντιατρικοί νάρθηκες καλύπτουν συνήθως τα πάνω δόντια και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να τα προστατεύουν από τα σπασίματα, τα κοψίματα στα χείλη και γενικότερα από όλους τους τραυματισμούς του στόματος. Ο χρόνος ζωής τους είναι ανάλογος με τη συχνότητα της χρήσης τους και με την επακόλουθη φθορά τους. Ιδανικά, θα πρέπει να αντικαθιστώνται έπειτα από κάθε αθλητική σεζόν διότι όταν είναι φθαρμένοι δεν είναι αποτελεσματικοί.

Σε γενικές γραμμές, κάθε άνθρωπος που εφαρμόζει οδοντιατρικό αθλητικό νάρθηκα θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο νάρθηκας θα πρέπει να είναι ελαστικός, να συγκρατείται στη θέση του όταν το στόμα του είναι ανοιχτό, να περιβάλλει τα δόντια του όσο γίνεται καλύτερα, να του προσφέρει άνεση, η επιφάνειά τους να είναι λεία, να μην πληγώνει τα ούλα και τα χείλη του και να έχει την ισχύ να προστατεύει τη γνάθο του σε χτυπήματα ή πτώσεις.

Νάρθηκες κατά του Ροχαλητού

Για την εφαρμογή στοματικού νάρθηκα για το ροχαλητό θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος πρώτα να έχει επισκεφθεί ειδικό πνευμονολόγο, ο οποίος θα πρέπει να διαγνώσει εάν υπάρχουν διαλείψεις στην αναπνοή του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ύπνου και εάν αυτές είναι επικίνδυνες για την υγεία του. Εάν η διάγνωση επιβεβαιώσει το πρόβλημα, τότε ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί οδοντίατρο για οδοντιατρική και στοματική διάγνωση.

Οι νάρθηκες κατά του ροχαλητού είναι ενδοστοματικές συσκευές που φέρνουν σε θέση πρόταξης την κάτω γνάθο, με σκοπό να ενισχύσουν και να διατηρήσουν ανοιχτές τις αναπνευστικές οδούς στον λαιμό, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι νάρθηκες κατά του ροχαλητού (μασελάκια) αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Αποφρακτικής Άπνοιας ήπιας μορφής ή ροχαλητού.

Οι νάρθηκες κατά του ροχαλητού είναι ευκολοφόρετοι, διαφανείς, καθαρίζονται εύκολα και είναι αρκετά οικονομικοί. Κατασκευάζονται σε εξειδικευμένα οδοντοτεχνικά εργαστήρια με τις οδηγίες του θεράποντα οδοντίατρου, ο οποίος στην πρώτη επίσκεψη κάνει τις απαραίτητες καταγραφές του ασθενούς και παίρνει μέτρα για την κατασκευή εκμαγείων της άνω και κάτω γνάθου του ασθενούς. Σε δεύτερη επίσκεψη, τοποθετεί το νάρθηκα στο στόμα του ασθενούς, του δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα τον τοποθετεί ο ίδιος και του δίνει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τον τρόπο φύλαξης και συντήρησης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Υψηλάντου 20, Αθήνα, 106 76

Facebook

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: (#200) Provide valid app ID
Type: OAuthException

Ενημέρωση για CoVid 19

Ενημέρωση και για τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε λάβει για τον Covid-19.