Θεραπεία Ουλίτιδας/Περιοδοντίτιδας

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι και οι δύο μικροβιακές φλεγμονές που προσβάλλουν τα ούλα και το οστό που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Στην περίπτωση που η φλεγμονή έχει περιοριστεί στα ούλα αποκαλείται ουλίτιδα, ενώ όταν η φλεγμονή προχωρήσει πιο βαθειά στους ιστούς και το επικείμενο οστό, τότε αναφερόμαστε σε περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα είναι περιοδοντικοί νόσοι. Η περιοδοντίτιδα προσβάλει πάνω από το 50% του πληθυσμού και σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί πλέον ότι επηρεάζει τη γενικότερη υγεία του ατόμου και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, οστεοπόρωση, παθήσεις του αναπνευστικού, διαβήτη, ακόμη και υπογονιμότητα.

Η νόσος μπορεί να υπάρχει χωρίς να δίνει συμπτώματα, κυρίως σε αρχικό στάδιο, για αυτό και κρίνεται απολύτως απαραίτητη η προληπτική κλινική εξέταση από οδοντίατρο κάθε εξάμηνο για τον απαραίτητο καθαρισμό και επανέλεγχο.

Η περιοδοντική νόσος εκδηλώνεται με διογκωμένα κοκκινωπά ούλα με αίσθημα φαγούρας, που συνήθως ματώνουν κατά το βούρτσισμα ενώ το στόμα εμφανίζει έντονη κακοσμία. Εάν η νόσος δε θεραπευτεί τα δόντια αποκτούν κινητικότητα και τέλος πέφτουν.

Η περιοδοντική νόσος εκδηλώνεται με διογκωμένα κοκκινωπά ούλα που συνήθως ματώνουν κατά το βούρτσισμα, με αίσθημα φαγούρας κει με έντονη κακοσμία στόματος. Σε προχωρημένα στάδια, εάν η νόσος δε θεραπευτεί, τα δόντια αποκτούν κινητικότητα και τέλος πέφτουν.

Η αιτία εμφάνισης της νόσου

Αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι η απουσία καθημερινής σχολαστικής στοματικής υγιεινή που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των μικροβίων που υπάρχουν στο στόμα, τα οποία σε συνδυασμό με τα μικρόβια που δημιουργούνται από τα υπολείμματα των τροφών –μικροβιακή πλάκα –μετατρέπονται σε παθογόνα μικρόβια και εξελίσσονται σε έντονη φλεγμονή στην περιοχή των ούλων και στα οστά της γνάθου.

Η θεραπεία της ουλίτιδας απαιτεί από τον ασθενή προγραμματισμό, συνέπεια, καλή στοματική υγιεινή με σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντιο βουρτσάκι και στοματικό διάλυμα και καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας ο ασθενής ακολουθεί στο σπίτι το ίδιο πρωτόκολλο με αυτό της θεραπείας της ουλίτιδας ενώ ο οδοντίατρος προχωρά σε βαθύ καθαρισμό (απόξεση), κατά τον οποίο απομακρύνει τη φλεγμονή, τη μικροβιακή πλάκα και την πέτρα από τη ρίζα και το οστό. Ο βαθύς καθαρισμός πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου απομακρυνθεί η νόσος.

Όπου κριθεί απαραίτητο, όπως σε προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδας, ο γιατρός προχωρά σε συνδυαστική θεραπεία με χειρουργική παρέμβαση, αντιβιοτική θεραπεία και χρήση laser, ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτική μείωση των μικροβίων και απομάκρυνση της φλεγμονής και επακόλουθη επούλωση των ιστών.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Υψηλάντου 20, Αθήνα, 106 76

Facebook

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: (#200) Provide valid app ID
Type: OAuthException

Ενημέρωση για CoVid 19

Ενημέρωση και για τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε λάβει για τον Covid-19.