Προβλήματα Σύγκλεισης Δοντιών

Η σωστή επαφή των δοντιών όταν κλείνουμε το στόμα μας, η σωστή δηλαδή σύγκλεισή τους, είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή λειτουργία του στόματος και της γνάθου, τόσο για την υγεία και την εικόνα των δοντιών όσο και για τη λειτουργικότητα του στόματος και της άρθρωσης της γνάθου.

Όταν τα δόντια μας δεν «πατάνε» σωστά καθώς κλείνει η άνω με την κάτω γνάθο, τότε δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα στη σύγκλειση και σταδιακές αλλαγές στην κροταφογναθική άρθρωση. Αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι οι αποτριβές –φθορές δηλαδή που εμφανίζονται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών εξαιτίας μηχανικών αιτιών –και τα σπασίματα των δοντιών και των σφραγισμάτων, ενώ πολύ συχνά συνυπάρχει ευαισθησία των δοντιών και εκδήλωση πόνου αλλά και «κινητικότητα» των δοντιών.

Συχνές Ερωτήσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις η μη ορθή σύγκλειση των δοντιών κατά το κλείσιμο του στόματος μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας ανατομικού προβλήματος των γνάθων (μικρογναθία). Ωστόσο, τις περισσότερες φορές η αιτία αποδίδεται σε αποτυχημένες προσθετικές εργασίες αποκατάστασης των δοντιών, όπως σε λανθασμένη τοποθέτηση γεφυρών, στεφάνων, κ.ά., αλλά και στη μη έγκαιρη αποκατάσταση των φθαρμένων δοντιών με αποτέλεσμα την απώλειά τους και ως εκ τούτου τη μη επαρκή σύγκλειση των γνάθων.

Οι επιπτώσεις από την «προβληματική» σύγκλειση των δοντιών είναι πολλές και αρκετά ενοχλητικές για αυτό και η αποκατάσταση του προβλήματος κρίνεται επιτακτική. Ο πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση, ο οποίος αρκετές φορές επεκτείνεται στους μύες του αυχένα και του προσώπου, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσει σε έντονους πονοκεφάλους και σε περιορισμό του ανοίγματος της γνάθου.

Στην περίπτωση που δεν εντοπιστεί η αιτία και το πρόβλημα εξελιχθεί, ο πόνος επεκτείνεται στα δόντια με μεγαλύτερη ένταση και ευαισθησία κατά τη μάσηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η γνάθος κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο (κλακ).

Εάν το πρόβλημα της σύγκλεισης δεν αντιμετωπιστεί, η φθορά των δοντιών και οι αλλαγές στην κροταφογναθική άρθρωση μπορεί να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες.
Η αποκατάσταση της παθολογικής σύγκλεισης χρειάζεται πρωτίστως μία πολύ καλή διαγνωστική εικόνα, την οποία διαμορφώνει ο εξειδικευμένος οδοντίατρος έπειτα από λεπτομερή εξέταση που περιλαμβάνει: Κλινική εξέταση, ψηλάφηση, ακτινογραφίες και λήψη ιστορικού. Ο πλήρης οδοντιατρικός έλεγχος καθορίζει και το πλάνο της θεραπείας που διαχωρίζεται σε:

  • Συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει χρήση ενδοστοματικού νάρθηκα, που κατασκευάζεται βάσει των εξατομικευμένων αναγκών του στόματος. Συχνά χρειάζονται να γίνονται ορισμένες οδοντιατρικές αποκαταστάσεις ή και σε κάποιες περιπτώσεις προσθετική αποκατάσταση όλου του φραγμού, για να βελτιωθεί ο τρόπος που κλείνουν τα δόντια. Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας εντάσσονται η κινησιοθεραπεία –χειροπρακτική, ο συνδυασμός φαρμάκων και επιθεμάτων για τη μείωση του πόνου και των συμπτωμάτων, ενώ μπορεί να επιλεγεί και η χορήγηση ενδομυϊκών φαρμάκων (μποτουλίνη –αλλαντική τοξίνη) ή και άλλου τύπου αναισθητικά στους μύες της άρθρωσης και της ευρύτερης περιοχής.
  • Χειρουργική αντιμετώπιση. Στην περίπτωση όπου ο διαγνωστικός έλεγχος δείξει φθαρμένο δίσκο στην κροταφογναθική άρθρωση, τότε η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει χειρουργικά. Η μέθοδος που επιλέγεται είναι η αρθροσκόπηση –λιγότερο παρεμβατική χειρουργική μέθοδος και λιγότερο η ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία χρησιμοποιείται ως τελική λύση εάν όλες οι άλλες αποκλειστούν.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Υψηλάντου 20, Αθήνα, 106 76

Facebook

10 months ago

ID Dental Clinic

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο έγινε μία ευχάριστη customer experience!
Δηλαδή; Δείτε το παρακάτω video!
#iddentalclinic #dentist #implantology #dentistry
... See MoreSee Less

View on Facebook

10 months ago

ID Dental Clinic

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ: ΓΥΡΙΣΕ ΣΕΛΙΔΑ &... JUST SMILE!
Αναρωτιέσαι αν μπορείς να βελτιώσεις την στοματική σου αισθητική & την ποιότητα ζωής σου; Μάθε περισσότερα & κλείσε το ραντεβού σου σήμερα: bit.ly/2NN9OiC 📲 210724 2211
#IDDentalClinic #implantsurgery #implantspecialist #dentalimplant
... See MoreSee Less

View on Facebook

10 months ago

ID Dental Clinic

ΓΙΑ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ... ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!
Θα ήθελες να γνωρίσεις την πιο σύγχρονη μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας με διάφανους νάρθηκες | aligners;
Μάθε περισσότερα και κλείσε το ραντεβού σου: bit.ly/2Ds9TDP
#iddentalclinic #aligners #drziounas
... See MoreSee Less

View on Facebook

10 months ago

ID Dental Clinic

WEDDING SMILES!
Έχεις σκεφτεί την οδοντιατρική αισθητική πριν το γάμο; Επωφελήσου της προσφοράς λεύκανσης γάμου εδώ: www.iddentalclinic.com/blog/
#IDDentalClinic #weddingsmiles #bridal #bridalsmile
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 years ago

ID Dental Clinic

Η ID Dental Clinic συμμετέχει στη Bridal Expo-Bridal Fashion Week 2018! Δωρεάν είσοδος το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 12:30-14:30 με την επίδειξη της παρακάτω πρόσκλησης. Σας περιμένουμε! ... See MoreSee Less

View on Facebook