Θεραπεία Ουλίτιδας/Περιοδοντίτιδας

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι και οι δύο μικροβιακές φλεγμονές που προσβάλλουν τα ούλα και το οστό που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Στην περίπτωση που η φλεγμονή έχει περιοριστεί στα ούλα αποκαλείται ουλίτιδα, ενώ όταν η φλεγμονή προχωρήσει πιο βαθειά στους ιστούς και το επικείμενο οστό, τότε αναφερόμαστε σε περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα είναι περιοδοντικοί νόσοι. Η περιοδοντίτιδα προσβάλει πάνω από το 50% του πληθυσμού και σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί πλέον ότι επηρεάζει τη γενικότερη υγεία του ατόμου και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, οστεοπόρωση, παθήσεις του αναπνευστικού, διαβήτη, ακόμη και υπογονιμότητα.

Η νόσος μπορεί να υπάρχει χωρίς να δίνει συμπτώματα, κυρίως σε αρχικό στάδιο, για αυτό και κρίνεται απολύτως απαραίτητη η προληπτική κλινική εξέταση από οδοντίατρο κάθε εξάμηνο για τον απαραίτητο καθαρισμό και επανέλεγχο.

Η περιοδοντική νόσος εκδηλώνεται με διογκωμένα κοκκινωπά ούλα με αίσθημα φαγούρας, που συνήθως ματώνουν κατά το βούρτσισμα ενώ το στόμα εμφανίζει έντονη κακοσμία. Εάν η νόσος δε θεραπευτεί τα δόντια αποκτούν κινητικότητα και τέλος πέφτουν.

Η περιοδοντική νόσος εκδηλώνεται με διογκωμένα κοκκινωπά ούλα που συνήθως ματώνουν κατά το βούρτσισμα, με αίσθημα φαγούρας κει με έντονη κακοσμία στόματος. Σε προχωρημένα στάδια, εάν η νόσος δε θεραπευτεί, τα δόντια αποκτούν κινητικότητα και τέλος πέφτουν.

Η αιτία εμφάνισης της νόσου

Αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι η απουσία καθημερινής σχολαστικής στοματικής υγιεινή που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των μικροβίων που υπάρχουν στο στόμα, τα οποία σε συνδυασμό με τα μικρόβια που δημιουργούνται από τα υπολείμματα των τροφών –μικροβιακή πλάκα –μετατρέπονται σε παθογόνα μικρόβια και εξελίσσονται σε έντονη φλεγμονή στην περιοχή των ούλων και στα οστά της γνάθου.

Η θεραπεία της ουλίτιδας απαιτεί από τον ασθενή προγραμματισμό, συνέπεια, καλή στοματική υγιεινή με σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντιο βουρτσάκι και στοματικό διάλυμα και καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας ο ασθενής ακολουθεί στο σπίτι το ίδιο πρωτόκολλο με αυτό της θεραπείας της ουλίτιδας ενώ ο οδοντίατρος προχωρά σε βαθύ καθαρισμό (απόξεση), κατά τον οποίο απομακρύνει τη φλεγμονή, τη μικροβιακή πλάκα και την πέτρα από τη ρίζα και το οστό. Ο βαθύς καθαρισμός πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου απομακρυνθεί η νόσος.

Όπου κριθεί απαραίτητο, όπως σε προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδας, ο γιατρός προχωρά σε συνδυαστική θεραπεία με χειρουργική παρέμβαση, αντιβιοτική θεραπεία και χρήση laser, ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτική μείωση των μικροβίων και απομάκρυνση της φλεγμονής και επακόλουθη επούλωση των ιστών.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Υψηλάντου 20, Αθήνα, 106 76

Facebook

Η ID Dental Clinic συμμετέχει στη Bridal Expo-Bridal Fashion Week 2018! Δωρεάν είσοδος το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 12:30-14:30 με την επίδειξη της παρακάτω πρόσκλησης. Σας περιμένουμε! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Για ποιο λόγο να χρησιμοποιήσω ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

www.tofarmakeiomou.gr/tfmgr/katigories-blog/ygeia/giati-na-chrisimopoiiso-ilektriki-odontovourtsa/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Είναι αλήθεια ότι τα Χριστούγεννα θεωρούνται high season για ένα γάμο! Μιας και βρισκόμαστε λοιπόν μόνο μερικές μέρες μακριά από την εορταστική περίοδο δείτε πώς μπορείτε να δώσετε λάμψη στο χαμόγελο σας πριν από τη μεγάλη μέρα!

www.iddentalclinic.com/blog/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Γνωρίζατε οτι η τερηδόνα των δοντιών είναι μεταδοτική;

Σύγχρονη κλινική έρευνα που αποδεικνύει πως τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα μπορούν να μεταδοθούν στα παιδιά απο τη μητέρα ή άλλα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος μέσω της κοινής χρήσης μαχαιροπίρουνων.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5206879/
... See MoreSee Less

View on Facebook

The Practice ... See MoreSee Less

View on Facebook

Αναδιαμόρφωση των περισσότερων δοντιών με εμφυτεύματα,στεφάνες, γέφυρες και νέες εμφράξεις ρητίνης ... See MoreSee Less

View on Facebook

Ο χρήστης ID Dental Clinic ενημέρωσε τη φωτογραφία εξωφύλλου. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Ο χρήστης ID Dental Clinic ενημέρωσε την εικόνα του προφίλ του. ... See MoreSee Less

View on Facebook